De unde vin atacurile de panică și cum le putem trata?
- psihologescu
- 1 dec. 2020
- 3 min de citit

Anxietatea reprezintă o parte din viața noastră care apare din când în când și are ca mesaj ideea de a ne uita cu o atenție conștientă la insecuritățile noastre. Gestionată într-un mod sănătos, o putem transforma într-o resursă, într-o formă de energie pozitivă care ne conduce spre o motivație mai puternică, voință și forță de a obține ceea ce ne dorim. Însă, ce facem cu ea atunci când devine apăsătoare, copleșitoare, ne inundă mintea și corpul, până la atac de panică?
Atacul de panică se manifestă diferit de la persoană la persoană, dar elementele comune sunt următoarele: respirație sacadată și rapidă, palpitații, dureri în piept, amorțeală în anumite zone ale corpului, îngustare a câmpului vizual și un mare vârtej de gânduri care împânzesc mintea, toate apărând brusc și violent.
Pe lângă faptul că știm să îl identificăm, este foarte important și să îi înțelegem sursa și motivele pentru care apare. Atacul de panică reprezintă un semnal de alarmă al corpului. Este ca o alarmă care pornește automat atunci când o clădire se află în flăcări. Cu cât ne este mai frică de el, cu atât îl vom hrăni, deoarece sursa lui este teama, o frică profundă la nivel inconștient. Tocmai de aceea, o persoană care trece prin atacuri de panică poate fi ajutată de gândul că atacul de panică nu este un monstru care vrea să îi strice viața, ci un semnal pozitiv și instinctiv că ceva nu funcționează la nivel profund.
Astfel, atacul de panică poate fi semnul unei traume neprocesate și/sau a unei constelații de gânduri, convingeri, emoții, asocieri inconștiente care, odată declanșate, vor să se elibereze în acest mod.
Din perspectiva scenariului de viață, putem înțelege faptul că o persoană care a fost agresată verbal și fizic în familie, poate manifesta atacuri de panică în viața adultă tocmai având acest fond emoțional abundent în teamă. De asemenea, o persoană care a trecut printr-un abuz sexual, poate manifesta astfel de simptome la vederea unei simple imagini care îi declanșează amintirile legate de eveniment ascunse la nivel inconștient. Totodată, un adult extrem de implicat în viața profesională se poate confrunta cu anxietatea și atacurile de panică, fiind în trecut un copil puternic criticat de către părinți, care a internalizat mecanismul de supraresponsabilizare. Iar exemplele pot continua la infinit.
Din punct de vedere neurologic, ceea ce se întâmplă la nivelul creierului este faptul că acesta, experimentând la un anumit moment o suprasarcină, adică o experiență care a fost bogată în prea multe informații și prea intense pentru a putea fi procesate într-un mod sănătos, pentru a face față în prezent, preferă să aleagă calea scurtă și inconștientă de procesare a informației. Cumva, creierul este foarte sigur că ceea ce se întâmplă în prezent reprezintă oglinda fidelă a trecutului, iar cocktail-ul chimic care se eliberează în creier și corp este același cu cel din primele experiențe mult prea copleșitoare. Ca adulți, avem resurse mult mai puternice de a face față adversităților vieții, însă, ca și copii suntem foarte vulnerabili, tocmai de aceea incapacitatea noastră de a gestiona prezentul are o foarte mare legătură cu fragilitățile din trecutul nostru. Cu cât reprimăm, negăm și încercăm să uităm experiențele dureroase din trecut, cu atât ele se depozitează la nivel inconștient și ajung să trimită semnale din ce în ce mai inconfortabile spre atenția noastră conștientă până la atac de panică, pentru a ne putea întoarce la ele, pentru a le re-trăi într-un mod mai sigur și mai asumat.
Practic, orice semnal inconfortabil trimis de mintea, emoțiile și corpul nostru reprezintă căi de vindecare, drumuri spre împlinire, recunoștință și putere interioară.
Pentru final, îți propun să stai un pic cu anxietatea ta, oricum s-ar manifesta ea și să încerci să îi dai o voce: dacă ar fi prietenul tău cel mai bun, ce crezi că ar vrea să îți transmită despre tine? În ce mod crezi că vrea să te protejeze?
Dacă ți-a plăcut acest articol te invităm să citești și alte articole abonându-te la newsletter-ul nostru. Completează formularul de la finalul paginii iar noi te anunțăm când publicăm următoarele articole.
Comments