Cum hrănim relația de cuplu prin practica recunoștinței
- psihologescu
- 21 dec. 2021
- 3 min de citit
Poate că mare parte dintre noi am fost învățați să credem că relațiile curg de la sine și cumva să lăsăm în afara controlului nostru ceea ce se întâmplă cu ele: dacă merge, merge, dacă nu, nu.
Însă, pe lângă faptul că această credință ne deresponsabilizează, ea ne și pune într-o poziție de neputință, ca și cum noi nu am avea resursele necesare pentru a avea relații stabile și frumoase în care să găsim ceea ce avem nevoie.

Sigur că există și o parte a naturaleții unei relații care ține de chimia dintre cei doi și de compatbilitate, unde eforturile conștiente nu sunt necesare, aspectele pozitive vin de la sine.
Însă, ce facem în perioadele în care evoluăm diferit, ori trecem prin situații grele și nu ne mai putem orienta atenția către partener, ce facem în etapele în care este nevoie să depunem efort pentru a susține relația?
Iată că aceste etape mai grele prin care trece fiecare relație de cuplu, ne arată faptul că este necesar să hrănim dinamica dintre noi, deoarece nu mereu totul vine de la sine exact așa cum are nevoie și celălalt.
Îți propun o metaforă prin care să înțelegem mai bine cum funcționează cele relatate mai sus: să spunem că relația este un ghiveci cu o plantă. Când cumpărăm acest ghiveci, în pământ se află doar o sămânță care crește imediat, pentru că este tânără. Începe să iasă o tulpină subțire și verde, apoi crește, aprar și frunzele, la un moment dat înflorește.
Și parcă e foarte ușor să avem grijă de această plantă când vedem că trăiește bine, îi punem niște apă, are acces la lumina soarelui și totul este bine. Însă, la un moment dat, lumina soarelui o arde, iar frunzele i se usucă. O mutăm, undeva unde este umbră, însă parcă tot nu își revine. Petalele au căzut de mult... iar apa nu mai este de-ajuns. Ceva din exterior a făcut-o să sufere, iar faptul că nu i-am pus îngrășămintele potrivite din timp, i-a scăzut șansele să își revină.
Haide să ne întoarcem la relație. Ce facem cu relația atunci când anumite situații de viață, cum ar fi pierderea cuiva drag, pierderea unui job, anumite conflicte cu alte persoane, ne consumă din resursele pe care în mod normal le-am avea pentru relație?

Una din practicile cele mai utile este cea a recunoștinței. Să ne arătăm recunoștința față de partener poate îndeplini mai multe nevoi deodată, deoarece ea vine la pachet cu trezirea stărilor de apreciere, iubire, mulțumire, liniște și acceptare.
Spre exemplu, poate că astăzi te-ai certat la serviciu cu un coleg, iar asta ți-a consumat multă energie, ajungi acasă obosit, iritat, iar partenerul/a te-a așteptat cu cina pregătită, însă ești mult prea agitat și nici măcar nu poți mânca, așa că nu te așezi la masă, te duci direct la televizor și petreci timp uitat acolo, rulând în mintea ta replicile pe care ai fi vrut să i le dai colegului. Partenerul/a rămâne și el uitat la masă, poate trist/ă că a rămas să mănânce singur/ă cina pregătită cu drag pentru amândoi. Acest șir de evenimente mici, poate duce la o ruptură în cuplu, o distanțare emoțională și poate și un următor conflict.
Practica recunoștinței intervine aici spunând un simplu Mulțumesc că ai pregătit cina în seara asta!. Poate că încă nu te simți pregătit/ă să îi spui partenerului/partenereri de ce nu mănânci, însă un simplu Mulțumesc! poate rezolva multe.
Poate că de mici suntem educați să le mulțumim celor mai îndepărtați de noi pentru anumite gesturi făcute, însă uităm că cei care contează cel mai mult și care ne oferă cele mai multe sunt chiar cei mai apropiați, lângă care trăim.
Tot ceea ce fac ei pentru noi nu este ceva ce ni se cuvine, ci ceea ce aleg ei să facă pentru noi și relația construită împreună, din iubire. Astfel, putem crește iubirea prin a ne arăta recunoștința pentru ceea ce ne oferă ei. Inclusiv deschiderea emoțională reprezintă ceva pentru care putem mulțumi, deoarece ceea ce primim atunci când celălalt ne povestește ce se întâmplă în lumea sa, este încrederea.

Relațiile reprezintă un schimb permanent de energii, cuvinte, gesturi, trăiri, iar un schimb presupune a oferi și a primi.
Poate că astăzi tu ai nevoie ca partenerul să te asculte, iar mâine el are nevoie ca tu să te ocupi să speli vasele. Însă, indiferent de specificul schimbului, practica recunoștinței reprezintă un îngrășământ universal pentru floarea unei relații de cuplu armonioase.
Uneori putem oferi lucruri diferite față de ceea ce vrem să primim, deoarece nevoile noastre sunt diferite și niciodată nu vom întâlni o persoană identică cu noi.
Dacă ți-a plăcut acest articol te invităm să citești și alte articole abonându-te la newsletter-ul nostru. Completează formularul de la finalul paginii iar noi te anunțăm când publicăm următoarele articole.

Comments