top of page

Ce se întâmplă cu tine atunci când lupți, fugi sau îngheți?

Ce facem cand suntem amenințați?



Corpul nostru se pregătește intens fie că avem impresia unei amenințări, fie că există o amenințare reală.

  • Cineva îți dă o replică mai acidă și imediat simți cum iei foc. Inima îți bate mai repede, simți că ți se urcă în gât, ai furnicături în tot corpul și aproape că îți vine să lovești persoana aceea. Ai vrea sa îi spui atât de multe, să îi dai si tu un răspuns agresiv și să te răcorești, să te eliberezi de toată furia pe care o simți!


  • Te afli la o întâlnire cu mai multe persoane care povestesc despre viața lor profesională minunată, despre noile lor proiecte, cursuri în care se implică, banii pe care îi câștigă, chiar într-o perioadă în care tu nu ești chiar mulțumit de cariera ta. Parcă ai vrea să rămâi acolo, îți plac oamenii aceștia, te inspiră, însă ți-e așa de rușine cu tine încât inventezi o scuză și pleci, te duci acasă și cazi pe gânduri, te întrebi tu de ce nu poți fi la fel de bun ca ei?


  • Ai greșit un task la job și vine șeful tău val-vârtej peste tine în birou, reproșându-ți lipsa de atenție. Inițial ești șocat și parcă ai vrea să îi spui ceva, să îi răspunzi, să te aperi, însă simți că nu poți. Te-ai blocat. Așa că stai și privești prin el, așteptând să termine ceea ce are de spus. Deja te gândești la alte lucruri, mintea ta se află în altă parte. După ce pleacă, nici nu îți mai amintești ce a spus.





Îți sună cunoscute aceste scenarii? Dacă da, amintește-ți nenumăratele dăți în care ai trecut prin aceste trei tipuri de reacții. Chiar dacă nu ai reacționat mereu la fel, îți poți da seama ca ți s-a întâmplat uneori să te înfurii extrem de tare și brusc, alteori să vrei să fugi dintr-o situație cât mai repede cu putință și în alte situații pur și simplu să nu fii acolo prezent, să te simți blocat. Aceste răspunsuri sunt renumitele LUPTĂ, FUGI SAU ÎNGHEAȚĂ (fight, flight or freeze: FFF).



Ce sunt răspunsurile FFF?



Aceste trei tipuri de reacție reprezintă răspunsul natural al corpului la pericol. Este un răspuns la stres care te ajută să anticipezi și să te aperi de eventualele pericole care pot apărea (accestea pot fi imaginare, reale sau emoționale). Odată ce se declanșează reacția, instant apar o serie de schimbări fiziologice care au ca scop protecția ta.


Este, de fapt, un instinct de apărare foarte vechi care se declanșează în mod involuntar, este un mecanism automat dificil de controlat pe moment, dar la rădăcinile căruia se poate lucra și poate deveni mai ușor de gestionat.





Ce se întâmplă în corp?


Mecanismul FFF se declanșează la nivelul amigdalei, parte a creierului responsabilă cu perceperea fricii și apărarea. Amigdala răspunde la semnalele trimise de către hipotalamus, care stimulează sistemul nervos autonom (SNA). SNA conține sistemele nervoase simpatic și parasimatic, din care primul este responsabil de răspunsurile luptă sau fugi, pe când cel de-al doilea de îngheț. Astfel, odată traversat acest drum, corpul secretă adrenalină și cortizol, hormonii specifici stresului, care vor afecta următoarele:

  • Bătăile inimii – astfel, inima începe să bată din ce în ce mai repede în cazul primelor două tipuri de răspuns, iar în cazul înghețului ar putea sa devină mai lentă;

  • Plămânii – respirația devine mai rapidă în reacțiile de tip luptă sau fugi și se poate opri (în sensul că îți ții respirația) pentru câteva secunde atunci când îngheți;

  • Ochii – vederea periferică începe să creacă pentru ca tu să fii capabil să vezi împrejurimile mai bine, pupilele se dilată pentru a primi mai multă lumină și a putea vedea mai bine;

  • Urechile – auzul devine mai ascuțit;

  • Sângele – se schimbă consistența acestuia, devenind mai dens, pregătindu-se pentru o eventuală rană;

  • Pielea – poți transpira mai mult sau să îți fie frig. De asemenea, te poți înroși sau să devii palid, pielea căpătând aspectul de ”piele de găină”;

  • Mâinile și picioarele – pe măsură ce circulația sangvină devine mai rapidă la nivelul mușchilor principali, ai putea să îți simți mânile și picioarele reci;

  • Percepția durerii – scade sensibilitatea la durere.


În funcție de cum reacționezi în general la stres, aceste reacții pot să difere, de la persoană la persoană și de la situație la situație. În mod obișnuit, mecanismul rămâne activat pentru 20-30 de minute, după care percepția pericolului scade în intensitate.





Explicația psihologică


Atunci când se activează mecanismul FFF și apar aceste simptome fiziologice precizate mai sus, corpul de fapt răspunde la o frică psihologică. Această frică este una condiționată de experiențele percepute ca fiind negative în trecut, iar ceea ce apare în prezent și este asociat cu experiențele acelea, provoacă aceeași reacție precum cea trăită la primul contact cu experiența în sine.



Deci, întregul organism reacționează la ceea ce percepi ca fiind periculos, nu neapărat la ceea ce este cu adevărat periculos, ceea ce face și dificil de acceptat experiența: De ce mă simt așa? Doar nu s-a întâmplat nimic atât de grav...

În următoarele articole voi explica în detaliu fiecare tip de reacție, pentru a înțelege mai bine ce se întâmplă cu noi atunci când luptăm, fugim sau înghețăm.





Dacă ți-a plăcut acest articol te invităm să citești și alte articole abonându-te la newsletter-ul nostru. Completează formularul de la finalul paginii iar noi te anunțăm când publicăm următoarele articole.



Comments


bottom of page