
ce înseamnă neurofeedback ?
Terapia neurofeedback a început să fie populară în ultimii 20 de ani în Europa. Țări precum Germania, Austria au implicat sistemul public de sănătate, aceste servicii fiind decontate de Casa de Asigurări de Sănătate. În România există puțini practicieni, însă se fac tot mai multe demersuri pentru a introduce aceasta metodă terapeutica.
Neurofeedback este termenul general folosit pentru antrenarea creierului. Sistemul de lucru folosit se bazează pe tehnologia EEG (electroencefalograma) și presupune plasarea unor electrozi la nivelul scalpului și captarea semnalului undelor cerebrale. Ceea ce este obținut se transformă în feedback vizual, auditiv și tactil. Variațiile undelor cerebrale sunt redate în timp real și astfel se creează un continuum între perceperea feedbackului și optimizarea a ceea ce creierul a înțeles la nivel de funcționare.
Persoana care beneficiaza de neurofeedback este activă în interacțiunea cu feedbackul, însă nu influențează în mod intenționat și conștient reglarea propriilor unde cerebrale.
Pe scurt, este ca atunci cand învățăm să mergem pe bicicleta și trebuie să facem multe repetiții și ajustări până ajungem să ne bucurăm de plimbare.
cum decurge o sesiune de neurofeedback?
Nu începem niciodată sesiunile de neurofeedback fără o evaluare inițială. Dacă aveți evaluări psihologice recente pot fi utile în procesul inițial de evaluare. De obicei, e nevoie de două sesiuni pentru evaluare și discuții.
Când vii la prima sesiune neurofeedback te așezi în fotoliu și ți se atașează electrozii cu ajutorul unei paste (de obicei se folosesc 3, 4 sau 5 electrozi). Ulterior se montează căștile audio, se țne în brațe ursulețul tactil și se alege o animație, un feedback dintr-o paletă largă de opțiuni: există varianta de a juca jocuri precum tetris, memo game, șah, sudoku sau de a viziona anumite videoclipuri. Orice variantă alegi din cele disponibile în software, imaginea pe care o vezi va fi influențată de propria activitate cerebrală. Atât feedbackul vizual, cât și cel auditiv și tactil vor avea `amprenta` felului în care te simți și funcționezi în momentul sesiunii.
Nu există șanse de a dăuna în vreun fel creierului, întrucât aparatul folosit `citește` activitatea creierului și nu introduce nimic la nivelul creierului cu ajutorul electrozilor. Singurul INPUT este dat de imaginile de pe ecranul LCD, coloana sonoră și vibrațiile animăluțului de pluș.
Nu există contraindicații legate de starea fiziologică: poți veni și dacă stările normale fiziologice sunt alterate: dacă există o stare de oboseală sau lipsă de somn, dureri de cap, greață, foame, stare anxioasă, vertij. Uneori e chiar util să observăm felul în care acționează neurofeedback pe durata unei migrene, fiind șanse mari ca până la finalul ședinței să dispară simptomele nedorite.
Nu e indicat să te prezinți la sesiune în zile în care ai temperatura ridicată (>38C) și simptome de gripă.
Nu există efecte secundare negative, fiind o metodă bazată pe mecanismele proprii de reglare a creierului și a corpului. Apar reacții de moment precum somnolență, schimbări de dispoziție, dar acestea NU sunt ireversibile sau durabile.
După prima sesiune, cât și la sesiunile următoare este util să se observe reacțiile emoționale sau fiziologice și eventuale schimbări care uneori trec neobservate. Pot fi aspecte legate de durata și calitatea somnului, visele din timpul nopții, poftă de mâncare, anumite obiceiuri, ticuri (de exemplu, sindromul piciorului neliniștit). Cele mai multe persoane raportează o liniștire a corpului și o calmare a minții, scăderea anxietății și o conectare mai bună la sine.

ce presupune un pachet de ședințe?
Un pachet conține 20 de ședințe și este conceput astfel încât să fie cât mai sigur din perspectiva eficienței și a durabilității efectelor dorite și obținute. Dacă ședințele sunt efectuate cu întreruperi, există riscul scăderii eficienței. În general, se lucrează 2-3 ședințe săptămânal.
Există posibilitatea de a crește frecvența acestora, până la 2 ședințe pe zi. Nu este indicat să treacă mai mult de 7-8 zile între ședințe, în special pentru persoanele care abia au început neurofeedbackul.
cui îi este recomandată terapia neurofeedback?
Psihoterapia și terapia neurofeedback se adresează persoanelor de toate vârstele.
În cadrul relației terapeutice dintre psihoterapeut și beneficiarul terapiei, se crează un mediu sigur în care se pot explora cauzele și soluțiile pentru problemele de sănătate sau neplăcerile cauzate de:

anxietate

depresie

stres

tulburări de somn

oboseală cronică

PTSD

dificultăți
de învățare

traumatism cerebral, AVC, epilepsie

autism

tulburări obsesiv compulsive

tulburări de dispoziție

vertij

ticuri nervoase

migrene și cefalee

tinitus

adicții și abuz
de substanțe

tulburări de vorbire

ADHD
cine efectuează ședințele de neurofeedback?
Pot să se specializeze în neurofeedback absolvenții de studii superioare din domeniile sănătății umane și mentale: psihologi clinicieni, neurologi, psihiatri, psihopedagogi, etc.